Forum Legionu FURIOUS Aion
Chciałabym Wam przybliżyć nieco postać Strzelca. która posiada dość skrajne opinie, a w mojej ocenie jest ciekawą klasą przy której warto by było się zatrzymać.
Kilka słów o klasie :
Osobiście kiedy tylko zaczęłam grać tą postacią skojarzyła mi się z zabójcą, który jest bardzo uniwersalny i mobilny. Postać jest w stanie przełączyć się między robiącym olbrzymie szkody Aethercannon a szybkimi pistoletami. Dużą zaletą jest samodzielne odnawianie sobie many przez Postać, która podczas gry znika prawie momentalnie, tak samo jak punkty życia jeśli ktoś do nas dojdzie. Niestety z samodzielnym odnawianiem sobie punktów życia nie jest już tak kolorowo.
Strzelec ma także wady. Główną z nich jest dość mała ilość punktów życia i spora podatność na ogłuszenie. Na szczęście w tak zwanym endgame Strzelec zyskuje ładny komplet umiejętności zwiększających uniki, prędkość jak i atak magiczny (ponieważ na nim bazują wszystkie ataki Strzelca), w związku z czym umiejętny gracz potrafiący i znający swoje możliwości nie powinien mieć większych problemow z kilkoma przeciwnikami.
EQ pod PvP i PvE:
Strzelec używa magicznej zbroi skórzanej, wzbogaconej o magiczne statystyki. Na nich bowiem Strzelec bazuje.
Moim faworytem do PVE, większości instancji i czasami zdarza mi się korzystać także w pvp jest set Siel. Wiem, że cześć z Was na samo słowo Siel ma już gęsia skórkę... Niestety, ten set zrobiony w całości łącznie z tytułem daje nam dodatkowo 228 Wzmocnienia Magii. Zyskujemy także Magiczne trafienie krytyczna oraz zwiększenie ataku magicznego.
Dla osób mniej wytrwałych polecam set Kahrunowy, a dla jeszcze mniej wytrwałych set z Twierdzy Tiamat będzie wystarczający
Stygmaty:
Na wstępie zaznaczę, że nie używam stygmatów na Aethercannon . Szybkość Cast Time mnie zniechęca .
Osobiście bazuję na takim buildzie:
http://aion.aspirine.su/stigma/#iCnaeai … tglgdffaqd
Jak widzicie nie mam zapełnionych wszystkich slotów. Z racji iż nie korzystam z cannona nie miałam zwyczajnie czego tam włożyć. Jeśli zaś idzie o Stygmy i Łańcuchy do nich, dokonałam małą modernizację i uważam, że sprawdza się lepiej niż bazowa. W Soul Shot umieściłem Seal Shot . Insert Magic Projectile oraz Load Magic Projectile - dwa skille niezbędne w PVP jak i przy PvE . Przydają się też podczas liczenia obrażeń/5m do Hyperiona . skille te momentalnie resetują wam użyte skille, dzięki czemu nie odczuwacie CD i skill może być użyty w sumie trzy razy.
Spiritual Eye - Skill jedynie osimio sekundowy niemniej daje dość miłe podbicie naszych statystyk obronnych o 500.
Broń :
Jak już wspominałam Strzelec może korzystać z dwóch rodzajów broni, jednym z nich są Pistolety. Należy tutaj pamiętać, że statystki pvp się nie dublują, a liczą się te z pistoletu z głównej ręki nie zaś te z tak zwanego offhand. Wyjątek stanowi udział % z argumentacji na broni offhand.
Spora ilość osób chwali sobie także połączenie pistoletu PVP jako mainhand oraz PVE jako offhand. Uważam, że to jest kwestia gustu oraz osobistych predyspozycji. Testowałam, ale mi osobiście takie połączenie nie przypadło do gustu.
Kamienie Many :
Z kamieniami many jest tutaj inaczej troszkę niż w przypadku klas stricto magicznych, aczkolwiek nie tak całkiem. Strzelec bazuje na Wzmocnieniu Magii, Ataku Magicznym oraz Magicznej Precyzji zupełnie jak klasy magiczne.